smalec do smażenia jest bardzo dobry, jeżeli nie używasz go w wielkich ilościach każdego dnia, tylko deliaktnie do natłuszczenia patelni do jednego posiłku, a reszta tłuszczów będzie bogata w tłuszcze jedno i wielonienasycone to możesz używać
[...] mae - to jem to co mi smakuje (bez oczywoscie przesady), najrozniejsze mięsa w najrozniejszej formie, makarony, ryz, ziemniaki, wszystkie niemal mozliwe warzywa, maslo, smalec (do smazenia - choc sporadycznie smażę)... przelicz ile dostarczasz wegli/tluszczy/bialek na kg masy ciala, a najlepiej - zapotrzeboanie kaloryczne i bilans [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
ale że co? że zdrowe produkty jakie polecamy? Białko: mięsa, sery, ryby, nabiał, jaja Węgle: Ryże, kasze, ziemniaki, makarony (najlepiej razowe), pieczywo jak wcześniej Tłuszcz: Orzechy, wiórki kokosowe, smalec do smażenia dobry, masło ekstra, oliwa z oliwek, olej rzepakowy nierafinowany
może jestem nie w temacie ale chyba chodziło o CKD :) dieta teorytycznie ok , ale ja bym się skupił też na nasyconych, są bardziej energetyczne. Więc sery żółte, tłuste mięsa np karkówka, smalec do smażenia też ok. I pamiętaj że CKD to nie dieta tylko dieta + system treningowy. pozdro
[...] wówczas trujące związki. Dlatego jajecznica ubóstwia masełko. Zalecam też spożycie masła w formie surowej np z ziemniakami czy rybą. Do smażenia dłuższego jak mięso zalecam smalec, jest to tłuszcz który używają wykwintni kucharze aczkolwiek do smalcu trzeba przyzwyczaić kubki smakowe gdyż pozostawia posmak. Dla niektórych może być z początku nie [...]
[...] z pokrywką lub stalowy 4-5l garnek z szerokim dnem i pokrywką. 7. Nagrzewam średnio patelnię, daję około łyżkę tłuszczu - masło klarowane bdb pasuje smakowo, może być też smalec, olej koko lub rzepakowy - chodzi o pokrycie cienką warstwą dna. 8. Teraz trzeba sprawnie obtaczać po kolei wątróbki i poukładać na tłuszczu, dobrze by były lekkie [...]
[...] Kiedyś zamawiałem przez neta, a ostatnio kupuję w lidlu jakiś niby bio eko itd.. Głównie do smażenia stosujemy - normalnie taniej niż masło klarowane, a sporadycznie dodam do kawy :-) wolę z samym masłem :-)Ach te reklamy! Najlepsza świnia i jej smalec :-) Czy człowiek odkłada na czarną godzinę olej kokosowy? Chcesz aby Ci palma odbiła? :-)
[...] były, a szło mi wtedy dużo ciężej. Teraz idzie stosunkowo lekko.. To efekty będą jeszcze słabsze. Oddech robi się cięższy, serce szybciej bije, ale ja wiem... czy to jakoś smalec utlenia?? Jakiś taki niedosyt mam. Z drugiej strony - jak mam wolne 10min to mogę wykonać zaplanowany trening! Może się to jakoś cudownie skumuluje i sylwetka na tym [...]
[...] słonina - spoko. Smalec jest ok (ja tylko smalcu w kuchni używam, masło drogi i kiepskie do smażenia, a chleba nie jem, a to się zazwyczaj masłem smaruje), ale wiadomo smalec w kostce już gorszy od słoniny świeżej bo przetapiany itp. Uważaj na rafinowane tłuszcze - oleje, margaryny, na przetworzone tłuszcze zwierzęce w jakichś gotowych [...]
Smażenie jest jednym z bardziej popularnych sposobów obróbki termicznej stosowanych w kuchni. Lubimy smażyć mięsa, ryby, jaja, warzywa, czy połączenia tych składników. Polega ono na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Jednak są również możliwości smażenia na dobrej patelni, np. teflonowej, bez użycia tłuszczu. Wśród najlepszych jakościowo [...]
[...] gruczoł czy ch** wie co nie pamietam dokladnie, ale ze wcale taki spoko nie jest, ze lepiej z gęsi wybrać 3,29zł za 200g-250g kosztuje wiec tez bez tragedii o znalazlem: "smalec wieprzowy to nie jest tkanka tłuszczowa podskórna zwierzęcia a w pełni trzewna. A tłuszcz trzewny nie jest po prostu tłuszczem, tylko gruczołem, wpływa na [...]
[...] diety czy niezdrowy. Czy można dodawać go zamiast tylko oliwy? /SFD/2016/9/14/d63e56edbaef4e10a2d123314fad6941.jpg /SFD/2016/9/14/ac8795f183634b3ba5637bc540841f8f.jpg /SFD/2016/9/14/d3542ae152534ea7a250f15f15a2dbeb.jpg Dodam tylko, że taki olej w ogóle nie nadaje się do smażenia. Polecam olej kokosowy, masło klarowane bądź pospolity...smalec ;-)
tak samo jak normalny smalec, masło klarowane, do smażenia ok. Jako źródła tłuszczy w tym bym nie upatrywał po prostu odrobina do smażenia i tyle. Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2017-06-13 20:38:55
Omlety są bez wątpienia podstawowym posiłkiem wielu osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. Przygotowanie ich jest proste, szybkie, a posiłek sam w sobie smaczny i możliwy do przygotowania na wiele sposobów. Spotkać można się z wersjami na słodko, czy słono. Każdy może przygotować coś dla siebie i w fajny sposób urozmaicać przepisy. Problem [...]
jeszcze smalec gesi, ostatnio coraz wiecej sie pojawia w sklepach hando1 Co do smazenia jako sposobu kucharzenia wogole(na tluszczach nasyconych) to zdania sa podzielone, czesc dietetykow rowniez tych prawdziwych, a nie idiotek z dzien dobry tvn, odradza/radzi ograniczac, Iwona Wierzbicka ciekawie sie wypowiada, poszukaj na necie jesli chodzi o [...]
audofil nie pisz glupot Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2007-04-27 10:37:01